Translate

HR Interview Question - 2 contains interview questions asked in interview 

11. Define yourself in 5 words. 
12 What Is Your Greatest Achievement?
13. What is your strength point?
14. Why should our Company / We / I hire you? 
15. Are you good Team member / Player / Worker? 
16. Why you want to leave your current company? 
17. You are assigned a new job, you had never done what will you do?
18. Do you want ask any questions? 
19. Suppose you are on duty and mistake done by you but no one observed it what will you do?
20. What is your ideal job place?
21. When you get angry? 
22. What are your short time and long time goals? 

11. Define yourself in 5 words. 

Answer: 

Recruiters wish to get a glimpse of how your mind works, and what better way to do it than asking what you think of yourself?

Questions like these put you on the spot and allow the recruiters to see how self-aware, prepared, and authentic you are.

And since you have only 3 words to answer, the attributes you choose would reveal the qualities you relate to the most, making their job easy.

 

For Industrial People

These are the top 5 skills you can choose from:

Knowledge exchanger
Team player
Smart worker
Regularity
Leader
Disciplined
Methodical

Fresher roles

If you are a fresher, you can choose from these skills to describe yourself in 3 words.

Ambitious
Committed
Driven
Self-motivated
Creative

12 What Is Your Greatest Achievement?

Understand your Job first
Prepare your relevent achievement and analysis it properly

Make answer short and clear with proper words

Example

Once i was in charge of DCS and its One Module rack power stopped. Emergency power cord is also connected with same power source. 

So all indicators turn out of order and i had handled parameters with my team and service department. 

 

13. What is your strength point?

Tips : Understand your job description well and on that basis answer must be prepared

Include
  • Qualification 
  • Experience 
  • Soft Skills
  • Hard Skills
Answer:

My Strengths are

My qualification BE Chemical + Post Graduate in Industrial Safety. 

And i have been working in industry since 8 Years

Another i am Senior Engineer in XYZ Chemical Limited so I can handle Plant safely as well as i can also make reports like Daily Production Reports SAP System entry, etc

 

14. Why should our Company / We / I hire you? 

Answer:

I have relevant skills and experience of your requirements which can be beneficial to your company rest skills i can easily adapt. 

and i can give you my best efforts i had given to my present company

15. Are you good Team member / Player / Worker? 

Answer : Many times situation needs other or someone's work to be finished or i have to pass my work with somebody due to Medical or personal reasons it's all manageable 

I got accident few years ago and my other colleague managed my work. As we do when some one in need. 

 

16. Why you want to leave your current company? 

Answer:

For Knowledge Growth, Designation Growth, Economic Growth, For new Challenges 

Want to relocate, Job near to my home town, To minimise Travel

Never say : Office politics, Boss conflicts, Unrealistic targets, Negative comments on your teammates, boss, company. 

17. You are assigned a new job, you had never done what will you do? 

If any of my team member or senior has work experience of same i will take guidance and planning for that job. 

I will take conformative action and double check of it. 

New Jobs and Problems is origin of Knowledge, When any new job or problem came it will be enhance my knowledge. 

18. Do you want ask any questions? 

Answer : 

Sir Your Good Name?

Does your company Provides Canteen Facilities? 
What are benefits of Overtime? 

Is Mediclaim facilities available in your company? 

What is company net profit target achievement in last 5 years? ( you must know your present company data) 

How much production target achieved in last 5 years? 

19. Suppose you are on duty and mistake done by you but no one observed it what will you do? 


Answer : There is always human error scope in work. So in this case ~

I will share incident to my seniors so it can be corrected and prevent major deviations. 

Corrective actions SAM POKAYOKA KAIZAN should be done and Administrative and engineering controls could be placed. 

(SAM - Safety Action Meetings.)

 

20. What is your ideal job place? 

Answer : Fair one

Where i can get Professional and Justified environment

21. When you get angry? 

Answer : I believe in Discipline and systematic work. Whenever anyone disobey system or overruled it irritating me. 

 

22. What are your short time and long time goals? 

Answer:

Short term goal : 

I want to join reputed company like yours where i can improve my technical skills. 

Long term goal:

I want to grab senior managerial roll in my career. 

Thanks for reading - HR Interview Question - 2
Naitik Patel
Industrial Guide

Share this blog with your friends from here 👇

Previous Post Next Post