Translate


Safety Interview Questions 18 contains questions about waste management, Isotope,  Isotope hazardous, radio , unit for measuring radiation,  controlled area,  Gieger meter,  film badge.

181. What is waste management?

182. What is Isotope?

183. Why is an Isotope hazardous?

184. What is radio activity?

185. What is the unit for measuring radiation?

186. In what condition a work permit can be issued for Radiography?

187. What are the safety measures to be taken while doing radiography?

188. What is the controlled area?

189. What is a Gieger meter?

190. What is the used of a film badge?


181. What is waste management?
Ans: Waste management means safety disposing the by-product of a process or a work to the environment (after proper treatment, if necessary) so that no threat for livings, properties and environment exists.

182. What is Isotope?
Ans: Isotope means one or more species of atoms having same atomic number but different mass number. Isotope can be stable or unstable. 

Radioactive isotopes are unstable substances, which emits heavy particles (alpha and beta) and higher energy electromagnetic waves (Gama) from their nucleus by decay.

183. Why is an Isotope hazardous?
Ans: Isotopes are hazardous because it emits uncontrolled energy in the form of radioactive waves which is hazardous to all living things as it can destroy the its living tissues that causes fatality or can convert it in cancer.

184. What is radio activity?
Ans: Radio activity is the spontaneous disintegration of atomic nuclei, the nucleus emits ALPHA particles, BETA particles, GAMA particles, or electromagnetic rays during this process.


185. What is the unit for measuring radiation?
Ans: Micro Silver or Milli - Rem.

186. In what condition a work permit can be issued for Radiography?
Ans: The controlled area is calculated, evacuated and barricaded with yellow/ black tapes, warning signs (a minimum of 4nos.), and red or yellow flash lights.

187. What are the safety measures to be taken while doing radiography?
Ans: Ensure a competent person is surveying outside the barricaded area with survey meter. The crew is authorized and following safety precautions. The controlled area is calculated, evacuated and barricaded with yellow/black tapes, warning signs (a minimum of 4nos.), and red or yellow flash lights.


188. What is the controlled area?
Ans: Any area where the radiation dose is more than 0.75 mRem/h (7.5 micro sivert).

189. What is a Gieger meter?
Ans: It is the instrument used to measure the radiation dose (Radiation Survey Meter).

190. What is the used of a film badge?
Ans: This badge will be worn by personnel, exposed to radiation due to their nature of duty and this is processed to calculate the received radiation dose of a person during the period (normally 1 month) of exposure.

Thanks for reading - Safety Interview Questions 18 
Naitik Patel
Industrial Guide

Share this blog with your friends from here 👇

Previous Post Next Post