Translate

 Safety Interview Questions 20 contains questions about decay chart,  authorized exposed person, slings inspected,  working radius, SWL, lifting plan,  flash-back arrestor and a check valve, trench,  shoring.

191. What is a decay chart?

192. Who is an authorized exposed person?

193. What are the requirements of a man basket?

194. How are slings inspected?

195. What is working radius?

196. What is SWL?

197. What is lifting plan?

198. What is the difference between a flash-back arrestor and a check valve?

199. What is a trench?

200. What is shoring?

191. What is a decay chart?
Ans: It is the chart showing the change in radioactivity of a source, for a period, at regular interval of time.

192. Who is an authorized exposed person?
Ans: He is one who got formal training in the used of sealed source and x-ray equipment used in industrial radiography.

193. What are the requirements of a man basket?
Ans: It should be designed and fabricated according to standards, have third party certificate, two guide ropes, damage free lifting gears, the load bearing capacity should be written on the man basket, shackles with cotter pin only to be used.


194. How are slings inspected?
Ans: All slings must be inspected before every use and periodically it should be inspected thoroughly and should be rejected, if found wear of one third the original outside diameter of outside individual wires, severe corrosion, distortion (kinking, crushing, bird-caging), broken wires (a maximum of 10 randomly distributed broken wires in one rope lay or 5 broken wires in one strand in one rope lay), heat damage (loss of internal lubricant by over heat exposure), pulled eye splices (any evidence that eye splices have been slipped, sleeves
damage) deformation of wires and strands or pushed out of their original position and the sling should be clean from dirt or rust. Before use of the slings has to be color coded as per the month color code.

195. What is working radius?
Ans: It is the maximum distance where the crane boom has to reach for lifting or lowering the load.

196. What is SWL?
Ans: Safe Working Load is the maximum load that can be applied to the lifting tool, safely.


197. What is lifting plan?
Ans: It is the document prepared for planning a critical lift by calculating and considering all factors which is going to effect the lift and there by selecting the correct tools and cranes and ensure the safe lifting procedure to be followed for the particular lift, giving details such as the size and weight of the object to be lifted, which crane is used for lifting and what the safety factor is, where the crane is positioned, from where the load is lifted, where it is fitted, size and SWL of each lifting tool used. And load chart is attached with it.

198. What is the difference between a flash-back arrestor and a check valve?

Ans: A check valve allows flow in one direction only. This prevents oxygen reaching acetylene cylinder and acetylene reaching oxygen cylinder in the event of blockage in the torch or line or pressure variations.

But a flash back arrestor prevents reverse flow, stops the flow of flame from reaching the cylinder in the event of a flash back or the temperature exceeds a limit (220 deg F).

199. What is a trench?
Ans: A narrow excavation, where the depth is grater than the width.

200. What is shoring?
Ans: A structure that support the sides of an excavation and protect against cave-ins.

Thanks for reading - Safety Interview Questions 20
Naitik Patel
Industrial Guide

Share this blog with your friends from here 👇

Previous Post Next Post