Translate

Safety Interview Questions 21 contains questions about responsibilities of a fire-watch, color coding system,  confined space, scaffolding,  tag system,  scaffold platform.

201. What are the responsibilities of a fire-watch?

202. What is color coding system? Who can color code?

203. What is the maximum distance between two adjacent accesses in a long excavation?

204. What is an excavation considered as a confined space?

205. Who can erect a scaffolding?

206. Who can inspect the components used for erecting a scaffold?

207. What is a tag system?

208. Who can place a scaffold tag? What are the details in a scaffolding tag?

209. In which conditions a scaffold cannot be erected?

210. What is the minimum overlapping of two adjacent planks in a scaffold platform?

201. What are the responsibilities of a fire-watch?

Ans: Fire watch is a person designated to identify and eliminate fire hazards, alert and extinguish fire incase of any outbreak of fire and to protect the person and properties from a fire. He is the man to react first incase of fire by keeping a close watch on such hazardous areas.

202. What is color coding system? Who can color code?

Ans: This is the system followed to inspect and ensure the serviceability of tools, equipment's periodically (normally it is monthly) like fire extinguishers, full body harness, lifting gears, electrical codes and cables, power tools, etc. 

These things are inspected by combatant person and are indicated by putting the color of particular month (this color is decided in advance and is being followed by all people at particular site). 

The items which are found defective or unserviceable will not be color coded and has to be removed from service.

Who can color code?

Ans: Competent Person.

203. What is the maximum distance between two adjacent accesses in a long excavation?

Ans: A ladder must be present within 25ft., of employees working in excavation.

In open excavation – At every 30 meters on the perimeter, if less than 1.2 meters deep.

- At every 7.5 meters on the perimeter, if more than 1.2m deep.

204. What is an excavation considered as a confined space?

Ans: If depth is more than 1.2 meters.

205. Who can erect a scaffolding?

Ans: Certified scaffolder.

206. Who can inspect the components used for erecting a scaffold?

Ans: A competent and certified scaffolding supervisor.

207. What is a tag system?

Ans: A tag is put on scaffolding, by a competent person, indicating the present condition whether it can be used and whether fall protection needed or not.

Red Tag: Do not use (Is being erected of dismantle)

Yellow Tag: Can be use with 100% fall protection (is incomplete or cannot be completed)

Green Tag: Safe to use (Scaffolding is complete)

208. Who can place a scaffold tag? What are the details in a scaffolding tag?

Ans: Competent person (Scaffolding Supervisor).

What are the details in a scaffolding tag?

Ans: Location, Maximum loading capacity (kN/m2 or psf); Date erected and date inspected with foreman’s name and signature.

209. In which conditions a scaffold cannot be erected?

Ans: Extreme weather (strong wind, rain, ice), ground not stable, safe clearance (minimum 10ft.) cant be maintained with live wire, certified workers and supervisor are not available, permit not available.

210. What is the minimum overlapping of two adjacent planks in a scaffold platform?

Ans: Not less than 12 inches

Thanks for reading - Safety Interview Questions 21
Naitik Patel
Industrial Guide

Share this blog with your friends from here 👇

Previous Post Next Post